Anne Melse van Melse Tuinen ontwerpt tuinen en maakt beplantingsplannen.

De passie voor tuinen loopt, zoals ze het zelf mooi zegt: “Als een groene draad door mijn leven”. In 2020 besloot Anne om zich volledig op tuinen te gaan richten als zelfstandig ondernemer met Melse Tuinen.
Anne volgde bij ons een SketchUp Pro training en een V-Ray training. Haar enthousiasme viel op. Toen we op zoek waren naar een relatie die recent is gaan werken met SketchUp Pro hoefden we niet lang na te denken. Benieuwd naar de ervaringen van Anne nodigden wij haar uit we haar voor een (online) interview.

Van idee naar realistische presentatie
Anne gebruikt SketchUp Pro om schetsontwerpen van tuinen in 3D te presenteren: “SketchUp is een heel behulpzaam programma. Wat ik mijn hoofd heb kan ik visualiseren en delen met klanten”. SketchUp Pro is voor Anne een presentatietool, maar ‘stiekem’ ervaart ze ook voordelen in de ontwerpfase: “Tijdens het ontwerpen kan ik ‘checken’ hoe dingen gaan uitpakken. Misschien moet dat tuinhuisje toch op een andere plek of de carport iets kleiner”. Naast voordelen ervaart Anne als tuinontwerper ook nadelen: “SketchUp is in de basis een tool voor architecten en interieurontwerpers. De beplanting in de 3D Warehouse is beperkt en plantbestanden zijn zwaar. Ook zien planten er niet zo aantrekkelijk uit”. Daarvoor biedt V-Ray als rendertool de oplossing. “Het voordeel van V-Ray is dat bestanden van bomen bijvoorbeeld veel lichter zijn, dit bevordert de snelheid. Maar SketchUp is een mooie basis”. Anne heeft nog gekeken naar andere programma’s zoals Vectorworks en Lumion, maar haar voorkeur ging uit naar SketchUp Pro. Lumion was geen optie, omdat het niet geschikt is voor de Mac.

Zekerheid voor de klant
Anne denkt dat werken met SketchUp Pro haar marktpositie versterkt. Ze noemt als voorbeeld dat klanten bij het kopen van een badkamer of keuken ook een 3D presentatie krijgen. “Een tuin is een fikse uitgave. Met een 3D presentatie bied je zekerheid, omdat klanten kunnen zien hoe de tuin echt zal worden. Dit is denk ik goed voor je reputatie als professional”. Anne begint met een grove schets in 2D op papier en daarvan maakt ze twee varianten. De keuze van de klant werkt ze uit in SketchUp Pro en de render maakt ze in V-Ray. “Sommige tuinontwerpers zweren bij ouderwets handwerk en kunnen ook goed tekenen. Ik ontwerp liever digitaal en denk dat ik mij daardoor ook kan onderscheiden”.

Stoomcursus en meters maken
Het aanleren van SketchUp Pro ging Anne goed af. Ze was al een ervaren CAD tekenaar en bekend met Adobe pakketten. Anne volgde bij Eric onze SketchUp specialist Eric een training. “Het was heel goed om bij jullie de cursus te volgen. Online zijn er allerlei tutorials, maar ik koos liever voor een ‘stoomcursus’, ik wilde meters maken en niets missen. Alles was prima verzorgd”. Na de training kon Anne aardig uit de voeten. Regelmatig nam ze het cursusboek erbij en belde ze Eric voor support. “De support na de training is hartstikke handig, helemaal voor zzp’ers”.

Nooit uitgeleerd met V-Ray
Een aantal weken na de SketchUp Pro training wilde Anne aan de slag met V-Ray. Een afspraak voor een V-Ray training bij Stefan onze V-Ray specialist Stefan was snel gemaakt. V-Ray was minder toegankelijk dan ze vooraf had verwacht. “Ik dacht, ik leer V-Ray wel even, maar het gaat erg in detail. Ook was het even zoeken naar waar de knoppen in SketchUp zitten en waar in V-Ray. Stefan was heel geduldig”. Ondanks de moeilijkheidsgraad werkt Anne graag met V-Ray. “Het programma kan zoveel, je raakt nooit uitgeleerd. En klanten reageren heel enthousiast op de fotorealistische renders”.
Anne vindt het werken met beide pakketten erg leuk: “Ik zie het als opleidingsuren. Het is leuk om te prutsen en het werkt verslavend.”